🏠❤️ NÉHÁNY SZÓ AZ ÉPÜLETEK "LÉLEGZÉSÉRŐL" 🏠❤️ - Csempe Mester

🏠❤️ NÉHÁNY SZÓ AZ ÉPÜLETEK "LÉLEGZÉSÉRŐL" 🏠❤️

Amikor egy épületet szigetelünk, azzal az elsődleges célunk, hogy megőrizzük a meleget a hideg téli napokon, és megakadályozzuk a túlzott hő bejutását a nyári hőségben. A hőszigetelés tehát védelmet nyújt az időjárás szélsőségeivel szemben, és hozzájárul az energiahatékonysághoz. Azonban az épület hőszigetelése után fontos figyelmet szentelni annak, hogy az otthon "lélegezzen" azaz a friss levegő cseréje és az optimális páratartalom fenntartása is fontos szempont.

🏠❤️ Az épület hőszigetelése után az egyik elterjedt tévhit, hogy a polisztirollal szigetelt épület nem "lélegzik." Azonban érdemes megérteni, hogy az általunk forgalmazott szigetelő anyagok páraáteresztő képessége általában jobb, mint például a tömör téglából készült falazatoké. Egy átlagos háztartásban keletkező pára mennyiségének csak elenyésző százaléka közlekedik a falakon keresztül, a nagyobb rész szellőztetéssel a nyílászárókon keresztül távozik. Így tehát kijelenthető, hogy a polisztirolos hőszigetelés az épületek páraháztartását jelentősen nem befolyásolja.

🏠❤️ De fontos megjegyezni, hogy a rosszul vagy egyáltalán nem hőszigetelt házakban hőhidak keletkezhetnek, amelyek mentén a levegőben lévő páratartalom kicsapódik, és a falakon gombásodást vagy penészedést okozhat. Ebben a tekintetben a Graytherm hőszigeteléssel ellátott épületeknél ez a jelenség kiküszöbölhető. Az optimális hőszigetelés és a megfelelő szellőztetés együtt járul hozzá az energiahatékonysághoz és az épület egészséges környezetéhez.

Az otthonod energiahatékonyságának finomhangolása

🏠❤️ 1. Szellőzés és friss levegő:

Az épület hőszigetelése gyakran zárja el a levegő cseréjét, különösen a modern, és hermetikus otthonokban. Ezért fontos biztosítani a megfelelő szellőzést. A légmozgás segít az egészséges beltéri levegő fenntartásában és a páratartalom szabályozásában. A szellőzés növeli a komfortérzetet és csökkenti a penész és az allergének kialakulásának kockázatát.

🏠❤️ 2. Páratartalom szabályozása:

Az otthonban lévő páratartalomnak is megfelelőnek kell lennie. A túlzott páratartalom penészképződést okozhat, míg az alacsony páratartalom kiszárítja a levegőt és a lakás lakói kényelmetlenséget tapasztalhatnak. Használj páramérőt, hogy ellenőrizd a páratartalmat, és szükség esetén alkalmazz páraelszívót vagy párásítót.

🏠❤️ 3. Energiahatékonyság:

Az épület hőszigetelése után is javíthatod az energiahatékonyságot. Használj energiatakarékos világítást és fűtési rendszereket. Az intelligens otthon-technológia lehetővé teszi az energiafogyasztás monitorozását és szabályozását is.

Válasszuk ki együtt, házad optimális szigetelőanyagait. Keress minket bátran és otthonod paraméterei alapján javaslatot teszünk szigetelési vastagság, a szellőzés és a páratartalom beállításában is.

Vissza a blogba