Hogyan csempézzünk falra házilag?


MILYEN ESZKÖZÖK SZÜKSÉGESEK CSEMPÉZÉSHEZ?

A csempézés nem egy bonyolult folyamat, mint azt sokan gondolják. Mi is tudunk csempézni házilag, ha van egy kis időnk, és a helyes alapanyagokat használjuk, illetve figyelünk a lépésekre.

  • Segítünk eligazodni az anyagokban és falfelületekben, amikre csempézni tudunk.
  • Elmagyarázzuk a csempézés pontos menetét.
  • Segítünk összeszedni a szükséges anyagokat és eszközöket!

Kezdjük tehát az alapokkal.

Első lépésben eszközökre lesz szükségünk.

A csempézés először helyiség felmérésével történik, azaz mérni és jelölni fogunk. Ehhez mindenképp szükségünk lesz ceruzára, vagy zsírkrétára és acélvonalzóra.

Néhány praktikus dolgot végig kell gondolnunk a helyiség felmérése közben. Mindenképp figyelembe kell venni, hogy a választott csempe milyen méretű, színű és mintázatú. A mérés és számolás folyamán megtudjuk, pontosan hány darab csempelapra lesz szükségünk, de érdemes kb. 10%-kal többet vásárolni, hiszen munka közben a legprofibb szakember is ejt kisebb hibákat, amelyek miatt néhány csempe kárba vész. Emellett a széleknél, sarkoknál levágandó darabokra is számítanunk kell. Itt meg kell még említeni, hogy csempe vásárláskor érdemes 1 dobozzal több lapot vásárolni, - félretenni, a későbbiekben esetlegesen történő javítások miatt.

Felmérésnél el kell döntenünk, használunk e díszcsíkot, vagy a csempecsalád más méretű lapját is szeretnénk-e a falra helyezni. Tisztázni kell, hogy milyen széles fugát szeretnénk a lapok közt.

A falra történő csempézés előkészítéséhez hozzátartozik egy ideiglenes vezetőléc felszögelése. A vezetőléc mentén tudjuk majd feltenni a burkolólapot – így néhány falszélességű falécet, hosszú szöget és kalapácsot is készítsünk elő.

A vezetőléc az első csempesor tetejét jelöli. Vízmértéket használva pontosan rajzoljuk meg az első csempesor helyét. Ez fontos, mivel ha az első sor ferde, az az egész munkánkat elronthatja. A lécen egy ceruzával érdemes bejelölni a csempék méretét, így tudni fogod, mekkorára kell vágnod az utolsót.

csempe lerakása többnyire elengedhetetlen a lapok vágása nélkül, ezért gondoskodjunk megfelelő csempevágóról, esetleg tapétavágó kés, illetve csempefűrész is el fog kélni. Kezünk ügyébe készítsünk még csiszolópapírt, vagy csempereszelő szerszámot, melyekkel simára csiszolhatjuk a vágás után keletkezett durva éleket.

Ahhoz, hogy a megfelelően kikevert csemperagasztót felvidd a falra, fogazott glettvas, és simító szerszám szükséges.

A csemperagasztó vízzel való elkeveréséhez nagy méretű, viszonylag tiszta vödröt szerezzünk be. A csomómentes ragasztó anyag kikeveréséhez egy nagyobb fúró és keverőszár elengedhetetlen.

A csempék közötti egyenlő távolság megtartásához műanyag lapszintezőt vásároljunk, illetve a csempe sarkak egyenlő távolságát fugakereszt használatával tudjuk biztosítani. Ügyeljünk arra, hogy a lapszintező és a fugakereszt mérete megegyezzen, így a csempék közötti hézag egységes lesz. A lapok elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a hossz- és keresztirányú hézagok merőlegesek legyenek egymásra. Ebben segítenek a fugakeresztek. Fokozott figyelmet kell fordítani a hézagok azonos nagyságára, mert a változó hézagok a burkolat rajzolatának torzulását okozhatják.

Mindezek mellett szivacs és tiszta rongy is kellhet, illetve egy nagyobb vödör, amiben a tisztításhoz szükséges vizet tároljuk.

Követkető bejegyzésünkben a csempézés előkészületeit részletezzük.