Lakberendezési stílusok és burkolatválasztás


Stílus, amit ismerni kell: Minimalizmus  

Inspiráció után kutatsz az otthonod berendezéséhez? Érdemes a lakberendezési stílusokat megismerni, mert ha ezek közül tudsz választani egy olyat, amely közel áll hozzád, máris megvan, milyen stílus mentén érdemes elkezdened a tervezést, milyen burkolatot is válassz otthonodhoz :)

Minimalizmus: helytakarékos és praktikus életstílus

A minimalizmus modern és letisztult vonalvezetése nemcsak esztétikai, de praktikus előnyöket is kínál. A minimalista dizájn jellemzően kevés színt használ, ami megkönnyíti az összeillő bútorok és lakástextíliák kiválasztását. Ez a stílus évtizedek óta népszerű a férfiak körében, míg a nők különösen azért értékelik, mert néhány apró kiegészítővel könnyedén otthonos hangulatot teremthetnek, miközben a rend fenntartása is egyszerű marad. Az egyszerűség és a funkcionalitás előtérbe helyezése révén a minimalizmus ideális választás azok számára, akik a helytakarékosságra és gyakorlati megoldásokra törekednek.

A minimalizmus az építészetben és tervezésben

A minimalizmus a modern művészet és design egyik legbefolyásosabb irányzata, amely az egyszerűséget, a funkcionalitást és a letisztult formákat helyezi előtérbe. Ez a stílus az 1960-as években nyerte el ismertségét, elsősorban mint a vizuális művészetek egy formája, később azonban az építészet, a belsőépítészet és a terméktervezés területén is meghatározóvá vált.

Kialakulása és filozófiája

A minimalizmus gyökerei a Bauhaus iskolához és a funkcionális modernizmushoz nyúlnak vissza, amelyek a formák egyszerűsítését és a díszítés minimalizálását hirdették. Az 1960-as években New Yorkban vált széles körben ismertté, mint művészeti mozgalom, amely ellenezte az akkori expresszív és túldíszített művészeti formákat. A minimalizmus alapelve, hogy "kevesebb több", és hogy a forma követi a funkciót.

Jellemző művészek és építészek

 • Donald Judd - Az egyik legismertebb minimalista művész, aki egyszerű geometrikus formákat használt műveiben, hangsúlyozva a tárgyak önmagukban rejlő szépségét.
 • Frank Stella - Művészete szintén a minimalizmus jegyeit viseli, ahol a szín és forma egyszerűsége dominál.
 • Ludwig Mies van der Rohe - Az építészetben az egyik legismertebb alakja a minimalizmusnak, aki a modern építészet ikonikus alakjaival, mint a Barcelona Pavilon vagy a Farnsworth House, a letisztult tervezés és az anyaghasználat mestere.
 • Tadao Ando - Japán építész, aki a beton egyszerű, de hatásos használatával híres, létrehozva meditatív tereket, mint a Light Church vagy a Chichu Art Museum.

Jellemző építészeti művek

 • Farnsworth House (Mies van der Rohe) - Ez az Illinois államban található ház a minimalista design csúcsa, amely szinte teljesen üvegből és acélból épült, hangsúlyozva a nyitottságot és az átláthatóságot.
 • Vitra Fire Station (Zaha Hadid) - Bár Hadid munkássága gyakran futurisztikus és dinamikus, ez a korai műve a minimalizmus jegyeit mutatja az egyszerű formák és tiszta vonalak által.
 • Therme Vals (Peter Zumthor) - Egy svájci fürdőkomplexum, amely a természetes kő és a víz elemek minimalista, de lenyűgöző használatával tűnik ki.

A Színek használata a minimalizmusban

A minimalizmusban a színpaletta gyakran korlátozódik a fekete, fehér és a szürke árnyalataira, amelyek nyugalom és tisztaság érzetét sugallják. Ez a színskála segít fókuszálni a tér és forma esszenciális elemeire, anélkül, hogy vizuális zavarokat okozna. Időnként a természetes fa és kő textúrák bevonása is jellemző, amelyek melegséget és textúrát adnak a minimalista terekhez.

Milyen csempéket válasszon, aki a minimalista stílusirányzat szerint szeretné otthonát burkolni?

Azok számára, akik a minimalista stílusirányzat szerint szeretnék otthonukat berendezni, fontos olyan csempét választani, amely tükrözi ezt a letisztult, egyszerű és funkcionális dizájnt. A minimalizmus az alábbi jellemzők mentén határozza meg az ideális csempe kiválasztását:

 1. Szín és textúra

Szín: A minimalista csempék általában semleges színekben érkeznek, mint a fehér, szürke, fekete, vagy természetes földszínek. Ezek a színek elősegítik a tér nyitottságának és világosságának érzetét, valamint könnyen kombinálhatók más elemekkel anélkül, hogy elvonatkoztatnák a figyelmet a tér összhatásáról.

Textúra: A sima, fényes vagy matt felületek előnyösek, mivel ezek támogatják a letisztult, zavartalan megjelenést. Természetes anyagok, mint a kő vagy betonhatású csempék is népszerűek, amelyek hozzáadnak egy texturált, de mégis visszafogott karaktert.

 1. Formátum és méret

Nagy méretű csempék: Nagy formátumú csempék, például 60x60 cm vagy még nagyobbak, kevesebb fugát eredményeznek, így egybefüggőbb, tágasabb érzetet kölcsönöznek a térnek.

Egyszerű geometriai formák: Négyzetek és téglalapok ideálisak, mivel ezek a formák hozzájárulnak a rend és egyszerűség érzetéhez.

 1. Fuga

Minimalista fuga: A fuga színe lehetőleg illeszkedjen a csempe színéhez, hogy minél kevésbé tűnjön ki, ezáltal fenntartva a felület egységes megjelenését. A vékony fugavonalak elősegítik a sima, zökkenőmentes átmenetet a csempék között.

 1. Stílus és Dekoráció

Dekorációs elemek hiánya: A minimalista csempék általában nem tartalmaznak mintákat vagy díszítő elemeket. Ha valaki mégis szeretne valami különlegességet, választhat egyszerű vonalvezetésű, diszkrét mintákat, amelyek nem vonják el a figyelmet a tér egészéről.

 1. Anyag

Kerámia és porcelán: Ezek az anyagok ideálisak, mivel tartósak, könnyen tisztíthatóak és széles körben elérhetőek letisztult kivitelben. A porcelán különösen népszerű, mert alacsony vízfelvételi képessége miatt jól használható mind bel-, mind kültéren.

Néhány tipp

 • Fehér matt porcelán csempe: Egyszerű, de elegáns választás, amely tükrözi a minimalizmus esszenciáját.
 • Szürke betonhatású csempe: Modern és ipari hangulatot visz az otthonba, miközben megtartja a minimalista stílus jegyeit.
 • Fekete nagy méretű csempe: Erős, mégis letisztult vizuális hatást kelt, különösen jól működik nagyobb, jól megvilágított terekben.

A minimalizmus nem csak egy stílus, hanem egy életfilozófia is, amely a szükségtelen elemek elhagyásával, a lényegre törő, tiszta és funkcionális tervezés mellett kötelezi el magát. Ahogy a világ egyre zajosabbá válik, a minimalizmus nyugalmat és rendet kínál, lehetővé téve számunkra, hogy koncentráljunk az igazán fontos dolgokra az életben és környezetünkben.