Milyen jelzések vannak feltüntetve a csempe dobozán?


🏠 Fontos témára szeretném felhívni a figyelmet a csempék kiválasztásánál! 💡 A helyes csempeválasztás kulcsfontosságú a tartós és stílusos otthon megteremtéséhez. 🏡

Amikor új csempét választasz, mindenképpen figyelj arra, hogy a kiválasztott csempe megfelelő legyen a felhasználási területnek. Legyen az fürdőszoba, konyha vagy akár a nappali, a csempéknek ellenállóknak kell lenniük a különböző terhelésekkel szemben. 💪

A tartósság és a törésállóság is rendkívül fontos szempont. A minőségi csempe hosszú éveken át megőrzi szépségét és funkcióit, így hosszú távon is elégedett lehetsz vele. 🏆

Milyen jelzések vannak feltüntetve a csempe dobozán?

1️⃣ PEI osztály: Ez a jelzés azt mutatja, hogy mennyire ellenálló a csempe a kopásnak és a terhelésnek. Minél magasabb a PEI osztály, annál strapabíróbb a csempe.

  • PEI II: Gyenge kopásállóság - Lakások kopásnak kevésbé kitett belső terei (pl. fürdőszoba)
  • PEI III: Közepes kopásállóság - Lakóházak külső- (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei, ahol nem jellemző a koptató szennyeződés (pl.nappali, fürdőszoba, hálószoba)
  • PEI IV: Erős kopásállóság - Lakások, intézmények külső- (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei normál cipő használatát feltételezve.(előszoba, konyha)
  • PEI V: Nagyon erős kopásállóság- Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, stb. kopásnak jobban kitett külső- és belső terei normál cipő használatát feltételezve. (kültér, nagy forgalmú létesítmények)

2️⃣ Vízfelvétel: A csempe vízfelvételének mértéke befolyásolja a fagyállóságot és a hőmérsékletváltozásoknak való ellenállást. Alacsony vízfelvételű csempék általában tartósabbak. A fagyálló lapok vízfelvétele alacsony, <0,5 tömegszázalék. Tudni kell azonban, hogy az elkészült burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.

3️⃣ Csúszásállóság: Különösen nedves területeken fontos, hogy a csempe ne legyen csúszós. A csomagoláson található R-törzs jelzés mutatja a csúszásállóság mértékét.

A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az R9-R12 skálán adják meg. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csúszásgátló a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért feleslegesen csúszásmentes lapot sem célszerű választani.

  • R9: sima felület - általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)
  • R10: csúszásmentes felület - (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)
  • R11: fokozottan csúszásmentes - (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)
  • R12: maximális csúszásmentesség - (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelölik. A fürdőszobába szánt lapnak ajánlatos választani legalább A csúszásmentességi osztályú lapot!

Ne feledjétek, hogy a csempeválasztás hosszú távra szóló döntés, így érdemes alaposan átgondolni és körültekintően kiválasztani a legmegfelelőbb darabokat! ✨

Bemutatótermünket Romhány Kossuth út 55 sz alatt találod.

Látogass el TE is hozzánk 😊